tisdag 18 november 2014

Dags att koppla!

Nu har vi gått in på elläran. Vi började med att försöka få en lampa att lysa. Allt eleverna hade var ett 4,5 v batteri och en lampa. Lite klurigt i början, men det gick. Det fanns två sätt att få den att lysa på.

Nästa utmaning var att få en lampa att lysa med hjälp av ett 1,5 volts batteri. Lite knepigare då polerna sitter långt i från varandra. Men det gick det med.




Vi har även kopplar seriekopplingar och parallellkopplingar.

Statisk elektricitet är kul att undersöka. När man gnider t.ex en ballong mot håret sliter man av elektroner som laddar ballongen. Det är det som gör att den drar till sig andra föremål eller sitter fast på väggen.





Som avslutning på el och magnetismtemat bygger vi Robotar som ska tävla mot varandra.






måndag 10 november 2014

Magneter och elektricet

Nu har vi arbetat en del med magnetism. Vi har testat vilka material som är magnetiska, hur magneterna uppför sig. Hur magnetfältet ser ut runt magneterna med hjälp av järnfilspån.
När man för två magneters nordpoler eller sydpoler mot varandra repellerar de från varandra, de stöts bort. När man vänder syd mot norr attraheras de, de dras samman.

Vi har även pratat om att jorden är som en stor magnet med ett magnetfält från den magnetiska nordpolen till den magnetiska sydpolen. Att jorden har ett magnetfält beror på att i jordens inre finns det en kärna av smält järn som sakta strömmar runt, runt. Denna rörelse ger upphov till jordens magnetfält. Det fällt vi använder när vi med hjälp av en kompass orienterar oss fram i skogen.

Det finns permanent magneter, magneter som alltid är magnetiska. Man kan också magnetisera föremål av järn och stål. När man drar med en magnet längs med t.ex en spik så blir den magnetisk. Atomerna riktas åt samma håll i spiken och då blir den magnetisk.

Vi testade också på att göra en elektromagnet med hjälp av ett batteri, lite ledningstråd och en järnskruv. När vi slöt kretsen blev skruven magnetisk, när strömmen bröts upphörde skruven att vara magnetisk.